Please use this identifier to cite or link to this item: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/830
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВалько, М. І.-
dc.contributor.authorВалько, Н. И.-
dc.contributor.authorValko, M. I.-
dc.contributor.authorСтоянова, О. В.,-
dc.contributor.authorЗубкова, К. В.,-
dc.contributor.authorБобирь, С. В.-
dc.date.accessioned2021-10-26T11:50:09Z-
dc.date.available2021-10-26T11:50:09Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationРозробка інноваційної продукції для забезпечення конкурентоспроможності консервних підприємств Херсонського регіону / М. І. Валько, О. В. Стоянова, К. В. Зубкова, С. В. Бобирь // Методи та інструменти аналізу і прогнозування ринкової ситуації в забезпеченні стійкості суб’єктів господарювання : монографія / за заг. ред. Н. В. Шандової. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021..– Розділ 4.5. – С. 224-233.uk_UA
dc.identifier.issn978-966-289-469-1-
dc.identifier.urihttp://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/830-
dc.description.abstractУ даній роботі було оптимізовано рецептури фруктово-овочевих компотів шляхом заміни в сиропі цукру (бурякового) на цукрозамінник для профілактичного харчування. Вирішено у рецептурі компоту використовувати стевіозид - найпоширеніший натуральний цукрозамінник, який являє собою білий кристалічний гігроскопічний порошок, що у 300 разів солодший за сахарозу. У роботі зазначено, що запропонований цукрозамінник виробляють з сушених листків стевії та застосовують для виробництва низькокалорійних харчових продуктів відповідно до потреб організму людини. Вказано, що дитерпенові глікозиди стевії задовольняють всім вимогам щодо замінників цукру: мають високий коефіцієнт солодкості, низьку енергетичну цінність, стійкі при нагріванні, легко розчиняються й дозуються, метаболізуються без участі інсуліну, не мають шкідливого впливу на організм людини. Встановлено, що додавання цукрозамінника на основі стевії до складу нового виду компоту позитивно впливає на хімічний склад продукту, в результаті чого було отримано якісний продукт функціонального призначення. Використання запропонованої інноваційної продукції у промисловому виробництві дозволить забезпечити конкурентоспроможність консервної галузі Херсонської області на світовому ринку плодоягідної продукції. В данной работе было оптимизировано рецептуры фруктово-овощных компотов путем замены в сиропе сахара (свекловичного) на сахарозаменитель для профилактического питания. Решено в рецептуре компота использовать стевиозид - самый распространенный натуральный сахарозаменитель, который представляет собой белый кристаллический гигроскопичный порошок, в 300 раз слаще сахарозы. В работе отмечено, что предложенный сахарозаменитель производят из сушеных листьев стевии и применяют для производства низкокалорийных пищевых продуктов в соответствии с потребностями организма. Указано, что дитерпеновые гликозиды стевии удовлетворяют всем требованиям заменителей сахара: имеют высокий коэффициент сладости, низкую энергетическую ценность, устойчивы при нагревании, легко растворяются и дозируются, метаболизируется без участия инсулина, не имеют вредного воздействия на организм человека. Установлено, что добавление сахарозаменителя на основе стевии в состав нового вида компота положительно влияет на химический состав продукта, в результате чего было получено качественный продукт функционального назначения. Использование предлагаемой инновационной продукции в промышленном производстве позволит обеспечить конкурентоспособность консервной отрасли Херсонской области на мировом рынке плодоягодной продукции. In this work, the recipes of fruit and vegetable compotes were optimized by replacing sugar (beet) in sugar syrup with a sugar substitute for preventive nutrition. It was decided to use stevioside in the compote recipe - the most common natural sugar substitute, which is a white crystalline hygroscopic powder that is 300 times sweeter than sucrose. The paper notes that the proposed sugar substitute is made from dried stevia leaves and used for the production of low-calorie foods in accordance with the needs of the human body. It is stated that diterpene glycosides of stevia meet all the requirements for sugar substitutes: they have a high sweetness coefficient, low energy value, stable when heated, easily dissolved and dosed, metabolized without insulin, have no harmful effects on the human body. It is established that the addition of stevia-based sugar substitute to the composition of a new type of compote has a positive effect on the chemical composition of the product, resulting in a high-quality functional product. The use of the proposed innovative products in industrial production will ensure the competitiveness of the canning industry of the Kherson region in the world market of fruit and berry products.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherОЛДІ-ПЛЮСuk_UA
dc.relation.ispartofseriesУДК 338.1;-
dc.subjectбезпека харчової продукціїuk_UA
dc.subjectфункціональне призначенняuk_UA
dc.subjectінноваційні технологіїuk_UA
dc.subjectовочево-ягідна сировинаuk_UA
dc.subjectфізико-хімічні показникиuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectрецептураuk_UA
dc.subjectконсервиuk_UA
dc.subjectнатуральні підсолоджувачіuk_UA
dc.subjectстевіозидuk_UA
dc.subjectстевіяuk_UA
dc.subjectкомпот.uk_UA
dc.subjectбезопасность пищевой продукцииuk_UA
dc.subjectфункциональное назначениеuk_UA
dc.subjectинновационные технологииuk_UA
dc.subjectовоще-ягодное сырьеuk_UA
dc.subjectфизико-химические показателиuk_UA
dc.subjectкачествоuk_UA
dc.subjectрецептураuk_UA
dc.subjectконсервыuk_UA
dc.subjectнатуральные подсластителиuk_UA
dc.subjectстевиозидuk_UA
dc.subjectстевияuk_UA
dc.subjectкомпотuk_UA
dc.subjectfood safetyuk_UA
dc.subjectfunctional purposeuk_UA
dc.subjectinnovative technologiesuk_UA
dc.subjectvegetable and berry raw materialsuk_UA
dc.subjectphysical and chemical indicatorsuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectrecipeuk_UA
dc.subjectcanned fooduk_UA
dc.subjectnatural sweetenersuk_UA
dc.subjectsteviosideuk_UA
dc.subjectsteviauk_UA
dc.subjectcompote.uk_UA
dc.titleРозробка інноваційної продукції для забезпечення конкурентоспроможності консервних підприємств Херсонського регіону.uk_UA
dc.title.alternativeРазработка инновационной продукции для обеспечения конкурентоспособности консервных предприятий Херсонского региона.uk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of innovative products to ensure the competitiveness of canneries in the Kherson region.uk_UA
dc.typeBook chapteruk_UA
Appears in Collections:Монографії



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.