Please use this identifier to cite or link to this item: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/853
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorМамай, О. І.-
dc.contributor.authorМамай, О. И.-
dc.contributor.authorMamai, О. І.-
dc.contributor.authorКовалевський, К. А.,-
dc.contributor.authorВалько, М. І.-
dc.contributor.authorКузьміна, Т. О.-
dc.date.accessioned2021-11-24T11:06:04Z-
dc.date.available2021-11-24T11:06:04Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationМамай, О. І. Дослідження способів отримання і хімічного складу біологічно активних харчових добавок із вторинної сировини виноробства / О. І. Мамай, К. А. Ковалевський, М. І. Валько, Т. О. Кузьміна // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. – 2021. – Вип. 21. – Т. 1. – C. 244-253.uk_UA
dc.identifier.issn2078-0877-
dc.identifier.urihttp://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/853-
dc.descriptionЖурнал категорії Бuk_UA
dc.description.abstractУкраїнська мова В роботі наводяться результати досліджень щодо сушки дріжджового автолізату, одержаного з винних дріжджів. Випробувано два методи сушіння: розпилювальний і сублімаційний. Встановлено, що оптимальним методом консервування є сублімаційне сушіння. Проведено дослідження хімічного складу отриманого продукту. Наявність багатьох мінеральних елементів свідчить про харчову цінність автолізату. Амінокислотний СКОР автолізату дозволив виявити незамінні лімітуючі амінокислоти. Головною лімітуючою амінокислотою в обох способах сушіння є треонін. Одержаний продукт має високу харчову цінність, містить мікро- і макроелементи, амінокислоти, вітаміни та може бути використаний як добавка для забезпечення повноцінного харчового раціону. Російська мова В работе приводятся результаты исследований сушки дрожжевого автолизата, полученного из винных дрожжей. Испытаны два метода сушки: распылительный и сублимационный. Установлено, что оптимальным методом консервирования является сублимационная сушка. Проведенны исследования химического состава полученного продукта. Наличие многих минеральных элементов указывает на пищевую ценность автолизата. Аминокислотный СКОР автолизата позволил выявить незаменимые лимитирующие аминокислоты. Главной лимитирующей аминокислотой в обоих способах сушки является треонин. Полученный продукт имеет высокую пищевую ценность, содержит микро- и макроэлементы, аминокислоты, витамины и может быть использован в качестве добавки для обеспечения полноценного пищевого рациона. Ключевые слова: винные дрожжи, автолизат, распылительная сушка, сублимационная сушка, витамины, аминокислоты, минеральные вещества. Англійська мова The paper presents the results of research on the drying of yeast autolysate obtained from wine yeast from table dry wine materials. Two drying methods were tested: spray and sublimation on fresh autolysate, bypassing canning in a vacuum evaporator in order to fully preserve its nutritional value. The study of the chemical composition of the obtained product was carried out. The presence of many mineral elements (sodium, potassium, calcium, magnesium, copper, zinc, manganese, iron) indicates the nutritional value of autolysate, because their biological role in the life of the human organism is huge. The absence of arsenic, low content of lead, cadmium indicates the safety of this food product. The biological value of dry autolysate protein substances was installed by determining the content of free amino acids. The quantitative content of essential and non-essential amino acids, indicators for each amino acid and the coefficient of imbalance of the amino acid SCORES are presented. Amino acid SCORE of the autolysate allowed identify essential limiting amino acids. The main limiting amino acid in both drying methods is threonine. Changes in the technology of processing raw materials, particularly the method of drying, changes in raw materials affect the chemical composition of amino acids, mineral elements and other indicators. The given researches on chemical composition of the autolysate dried in various ways, allowed to establish that the optimum method of preservation is freeze-drying. The obtained product has a high nutritional value, contains micro- and macroelements, amino acids, vitamins and can be used as a supplement to ensure a complete diet. The absence of harmful elements indicates the safety of the finished product.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherТДАТУuk_UA
dc.relation.ispartofseriesУДК 663.26;-
dc.subjectвинні дріжджіuk_UA
dc.subjectавтолізатuk_UA
dc.subjectрозпилювальне сушінняuk_UA
dc.subjectсублімаційне сушінняuk_UA
dc.subjectвітаміниuk_UA
dc.subjectамінокислотиuk_UA
dc.subjectмінеральні речовиниuk_UA
dc.subjectвинные дрожжиuk_UA
dc.subjectавтолизатuk_UA
dc.subjectраспылительная сушкаuk_UA
dc.subjectсублимационная сушкаuk_UA
dc.subjectвитаминыuk_UA
dc.subjectаминокислотыuk_UA
dc.subjectминеральные веществаuk_UA
dc.subjectbiologically active dietary supplementsuk_UA
dc.subjectwine yeastuk_UA
dc.subjectautolysateuk_UA
dc.subjectspray dryinguk_UA
dc.subjectfreeze-dryinguk_UA
dc.subjectvitaminsuk_UA
dc.subjectamino acidsuk_UA
dc.subjectmineralsuk_UA
dc.titleДослідження способів отримання і хімічного складу біологічно активних харчових добавок із вторинної сировини виноробства.uk_UA
dc.title.alternativeИсследование способов получения и химического состава биологически активных пищевых добавок из вторичного сырья виноделия.uk_UA
dc.title.alternativeResearch of the obtaining methods and chemical composition of biologically active dietary supplements from secondary raw winemaking materials.uk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Статті



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.