Please use this identifier to cite or link to this item: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/1740
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБерезка, С. О.-
dc.date.accessioned2025-03-20T13:27:15Z-
dc.date.available2025-03-20T13:27:15Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationБерезка, С. О. Товарознавча експертиза та оцінювання якості плавлених сирів : кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» / С. О. Березка ; наук. керівник канд. техн. наук, доц. Є. О. Калінський. ‒ Хмельницький : ХНТУ, 2024.uk_UA
dc.identifier.urihttp://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/1740-
dc.description.abstractРобота присвячена товарознавчій експертизі та оцінюванню якості плавлених сирів. Об'єктом досліджень є плавлений сир "Дружба" з масовою часткою жиру 40% трьох виробників: ТМ "КОМО", ТМ "Ферма" та ТМ "Шостка". Предметом досліджень є споживні властивості, показники якості та конкурентоспроможності плавлених сирів. У роботі проведено глибокий аналіз сучасного стану ринку плавлених сирів в Україні. Наведено обґрунтовану інформацію щодо тенденцій розвитку галузі, включаючи аналіз виробництва, споживання та конкурентного середовища. Особливу увагу приділено впливу військового стану на виробництво плавлених сирів та адаптації виробників до нових умов господарювання. Детально розглянуто нормативне забезпечення оцінювання якості плавлених сирів в Україні. Проаналізовано вимоги чинних стандартів та технічних регламентів щодо органолептичних, фізико-хімічних та мікробіологічних показників якості плавлених сирів. Висвітлено класифікацію плавлених сирів та особливості їх асортименту на українському ринку. Значну увагу приділено дослідженню споживних властивостей плавлених сирів, включаючи їх харчову цінність, особливості хімічного складу та чинники, що впливають на формування якості готового продукту. Розглянуто сучасні методики органолептичної оцінки, визначення фізико- хімічних показників, а також вимоги до маркування та штрихового кодування. В експериментальній частині проведено комплексне дослідження якості плавлених сирів трьох виробників. Здійснено порівняльний аналіз органолептичних та фізико-хімічних показників, досліджено відповідність маркування вимогам нормативної документації. Особливу увагу приділено оцінці конкурентоспроможності досліджуваних зразків. За результатами досліджень встановлено, що плавлений сир "Дружба" ТМ "КОМО" має найвищі показники якості серед досліджуваних зразків. Продукт отримав найвищу органолептичну оцінку (98 балів із 100 можливих) та оптимальні значення фізико-хімічних показників. Важливою перевагою цього зразка є використання натуральних інгредієнтів без додавання консервантів та стабілізаторів. Проведена оцінка конкурентоспроможності показала, що продукція ТМ "КОМО" має найвищий інтегральний показник (0,96) завдяки оптимальному поєднанню якісних характеристик та економічних показників. Дослідження маркування та штрихового кодування підтвердило повну відповідність продукції вимогам нормативної документації. На основі проведених досліджень розроблено рекомендації щодо подальшого підвищення конкурентоспроможності продукції, які включають розширення асортиментної лінійки, впровадження інноваційних видів упаковки та посилення маркетингової активності. Результати роботи можуть бути використані виробниками плавлених сирів для вдосконалення власної продукції та підвищення її конкурентоспроможності на ринку.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХНТУuk_UA
dc.subjectПлавлений сирuk_UA
dc.subjectтоварознавча експертизаuk_UA
dc.subjectоцінка якостіuk_UA
dc.subjectконкурентоспроможністьuk_UA
dc.subjectорганолептичні показникиuk_UA
dc.subjectфізико-хімічні показникиuk_UA
dc.subjectмаркуванняuk_UA
dc.titleТоварознавча експертиза та оцінювання якості плавлених сирівuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Appears in Collections:Спеціальність 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.