Please use this identifier to cite or link to this item: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/295
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКуник, О.М.-
dc.contributor.authorКуник, А.Н.-
dc.contributor.authorKunik, A.N.-
dc.contributor.authorСарібєкова, Д. Г.-
dc.date.accessioned2020-12-15T17:41:48Z-
dc.date.available2020-12-15T17:41:48Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationКуник, О. М. Аналіз альтернативних методів визначення йодного числа нерафінованих рослинних олій / О. М. Куник, Д. Г. Сарібєкова : Якість і безпека харчових продуктів : матеріали ІV міжнар. наук.- практ. конф, 20 – 21 листопада 2019, м. Київ.– К. : Національний університет харчових технологій, 2019. – С. 184 – 185.uk_UA
dc.identifier.isbn978-966-612-232-5-
dc.identifier.urihttp://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/295-
dc.description.abstractЙодне число – важливий показник для визначення виду харчового жиру, його здатності до висихання, розрахунку потрібної кількості водню для його гідрогенізації. Йодне число виражається у кількості грамів йоду, яка може приєднатися за ненасиченими зв’язками до досліджуваного зразка масою 100 г. У науковій літературі описана достатня кількість методів визначення йодного числа: Війса, Гауса, Гюбля, Кауфмана, Маргошеса. Визначено, що розрахункові методи (за коефіцієнтом заломлення та за жирокислотним складом) мають більш корелюючі результати ніж метод титрування Маргошеса, тому можуть бути рекомендованими у якості альтернативних. Значне підвищення йодного числа олії обліпихи при перших двох методах визначення можна пояснити інтенсивністю кольору зразка (понад 100 за йодною шкалою). Йодное число – важный показатель для определения вида пищевого жира, его способности к высыханию, расчета нужного количества водорода для его гидрогенизации. Йодное число выражается в количестве граммов йода, которое может присоединиться по ненасыщенными связями к исследуемому образцу массой 100 г. В научной литературе описана достаточное количество методов определения йодного числа: Вийса, Гаусса, Гюбля, Кауфмана, Маргошеса. Определено, что расчетные методы (по коэффициенту преломления и по жирокислотному составу) имеют более коррелирующие результаты чем метод титрования Маргошеса, поэтому могут быть рекомендованы в качестве альтернативных. Значительное повышение йодного числа масла облепихи при первых двух методах определения можно объяснить интенсивностью цвета образца (более 100 по йодной шкале). Iodine number is an important indicator for determining the type of dietary fat, its ability to dry, calculating the required amount of hydrogen for its hydrogenation. The iodine number is expressed in the number of grams of iodine that can join the unsaturated bonds to the test sample weighing 100 g. The scientific literature describes a sufficient number of methods for determining the iodine number: Weiss, Gauss, Gubble, Kaufman, Margoshes. It is determined that the calculation methods (refractive index and fatty acid composition) have more correlated results than the Margoshes titration method, so they can be recommended as alternatives. A significant increase in the iodine value of sea buckthorn oil in the first two methods of determination can be explained by the color intensity of the sample (more than 100 on the iodine scale).uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherНаціональний університет харчових технологійuk_UA
dc.relation.ispartofseriesУДК 665.3;-
dc.subjectнерафінована рослинна оліяuk_UA
dc.subjectйодне числоuk_UA
dc.subjectнерафинированное растительное маслоuk_UA
dc.subjectйодное числоuk_UA
dc.subjectunrefined vegetable oiluk_UA
dc.subjectiodine valueuk_UA
dc.titleАналіз альтернативних методів визначення йодного числа нерафінованих рослинних олійuk_UA
dc.title.alternativeАнализ альтернативных методов определения йодного числа в нерафинированных растительных маслахuk_UA
dc.title.alternativeAnalysis of alternative methods for determining the iodine content of unrefined vegetable oilsuk_UA
dc.typeThesisuk_UA
Appears in Collections:Матеріали конференцій



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.