Please use this identifier to cite or link to this item: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/810
Title: Optimization of the decortication stems of retted straw of bast crops depending on their moisture.
Other Titles: Оптимізація процесу декортикації стебел трести луб'яних культур залежно від їх вологості.
Оптимизация процесса декортикация стеблей тресты лубяных культур в зависимости от их влажности.
Authors: Tikhosov, A. S.
Тіхосов, А.С.
Тихосов, А.С.
Berezovskiy, Y.
Kuzmina, T.
Putintseva, S.
Keywords: moisture content
bast crops
stems
oil flax
technical hemp
raw fiber
decortication
scutching
strength
вміст вологи
луб'яні культури
стебла
льон олійний
технічні коноплі
сирець
декортикація
тіпання
міцність
содержание влаги
лубяные культуры
стебли
лен масличный
техническая конопля
сырец
Issue Date: 2020
Publisher: Хмельницький НТУ
Citation: Tikhosov, A. S. Optimization of the decortication stems of retted straw of bast crops depending on their moisture / A. S. Tikhosov , Y. Berezovskiy, T.Kuzmina, S. Putintseva // Вісник Хмельницького національного університету . – 2020. – № 6(219). – С. 161-167.
Series/Report no.: УДК 677.11: 338.4:006.015.8;
Abstract: Українська мова Представлена робота містить результати теоретичних та експериментальних досліджень спрямованих на оптимізацію механічних процесів переробки луб’яних культур в залежності від вологості стебел, які подаються на декортикацію і подальше тіпання для очищення волокнистої частини стебел від деревини – костриці. Вказується на те, що модернізація лляного виробництва повинна проходити через застосування сучасних технологічних розробок і обладнання обробки лляної сировини. Для досягнення основної мети роботи проведено математичне планування експерименту з виявлення оптимальних значень вологості стебел луб’яних культур для їх механічного оброблення, за яких одержується висока ступінь очищення волокна від костри від 1,83-4,53 % при повному збереженні міцності волокна. Вологість стебел луб’яних культур є найважливішою технологічною характеристикою, оскільки від вмісту вологи у стеблах залежить їх зберігання, біологічний процес розстилання на полі під час перетворення стебел соломи в тресту й механічний процес виділення волокна від деревної частини стебел. Так, основні характеристики якості луб’яних волокон після механічного оброблення стебел – вміст костри у волокні і міцність його напряму залежить від первинної вологості стебел, які подаються на переробку. Тому в даній роботі поставлено завдання визначити оптимальні значення вологості трести луб’яних культур для одержання високої якості оброблення стебел на декортикаторах в процесі м’яття і тіпання на тіпальних машинах для різних типів та сортів луб’яних культур і льону-довгунця сортів «Гладіатор», «Есмань», льону олійного сортів «Південна ніч», «Дебют» та технічних конопель сорту «ЮСО-31». У результаті аналізу впливу вологості трести луб’яних культур льону олійного, технічних конопель на якість одержаного волокна встановлена чітка залежність фізико-механічних характеристик волокна: відсоткового виходу волокна сирцю, розривного навантаження волокна та вмісту костри від вологості стебел, які подаються на механічну обробку. Чим менша вологість стебел перед механічною обробкою, тим вища якість одержуваного волокна і ступінь його очищення від костри. Російська мова Представленная работа содержит результаты теоретических и экспериментальных исследований направленных на оптимизацию механических процессов переработки лубяных культур в зависимости от влажности стеблей, которые подаются на декортикация и дальнейшее трепания для очистки волокнистой части стеблей от древесины - костра. Указывается на то, что модернизация льняного производства должна проходить через применение современных технологических разработок и оборудования обработки льняного сырья. Для достижения основной цели работы проведено математическое планирование эксперимента по выявлению оптимальных значений влажности стеблей лубяных культур для их механической обработки, при которых получается высокая степень очистки волокна от костры от 1,83-4,53% при полном сохранении прочности волокна. Влажность стеблей лубяных культур является важнейшей технологической характеристикой, поскольку от содержания влаги в стеблях зависит их хранения, биологический процесс расстил на поле во время преобразования стеблей соломы в тресту и механический процесс выделения волокна от древесной части стеблей. Так, основные характеристики качества лубяных волокон после механической обработки стеблей - содержание костры в волокне и прочность его напрямую зависит от первоначальной влажности стеблей, которые подаются на переработку. Поэтому в данной работе поставлена задача определить оптимальные значения влажности тресты лубяных культур для получения высокого качества обработки стеблей на декортикаторах в процессе сминания и трепания на трепальных машинах для различных типов и сортов лубяных культур и льна-долгунца сортов «Гладиатор» , «Эсмань», льна масличного сортов «Южная ночь», «Дебют» и технической конопли сорта «ЮСО-31». В результате анализа влияния влажности тресты лубяных культур льна масличного, технической конопли на качество полученного волокна установлена четкая зависимость физико-механических характеристик волокна: процентного выхода волокна сырца, разрывной нагрузки волокна и содержания костры от влажности стеблей, которые подаются на механическую обработку. Чем меньше влажность стеблей перед механической обработкой, тем выше качество получаемого волокна и степень его очистки от костры. Англійська мова The paper contains the results of theoretical and experimental studies aimed at determining the effect of moisture content of retted straw stems on the quality of their mechanical processing in the process of decortication and subsequent scutching for clearing a fibrous part of the stems from wood – shives. To achieve the main goal, mathematical planning of the experiment on identifying the optimal values of moisture content of the stems of bast crops for their mechanical processing has been conducted, which resulted in a high degree of fiber clearing from shives ranging between 1.83 to 4.53 % with full strength retention of the fiber.
URI: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/810
ISSN: 2307-5732
Appears in Collections:Статті



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.