Please use this identifier to cite or link to this item: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/830
Title: Розробка інноваційної продукції для забезпечення конкурентоспроможності консервних підприємств Херсонського регіону.
Other Titles: Разработка инновационной продукции для обеспечения конкурентоспособности консервных предприятий Херсонского региона.
Development of innovative products to ensure the competitiveness of canneries in the Kherson region.
Authors: Валько, М. І.
Валько, Н. И.
Valko, M. I.
Стоянова, О. В.,
Зубкова, К. В.,
Бобирь, С. В.
Keywords: безпека харчової продукції
функціональне призначення
інноваційні технології
овочево-ягідна сировина
фізико-хімічні показники
якість
рецептура
консерви
натуральні підсолоджувачі
стевіозид
стевія
компот.
безопасность пищевой продукции
функциональное назначение
инновационные технологии
овоще-ягодное сырье
физико-химические показатели
качество
рецептура
консервы
натуральные подсластители
стевиозид
стевия
компот
food safety
functional purpose
innovative technologies
vegetable and berry raw materials
physical and chemical indicators
quality
recipe
canned food
natural sweeteners
stevioside
stevia
compote.
Issue Date: 2021
Publisher: ОЛДІ-ПЛЮС
Citation: Розробка інноваційної продукції для забезпечення конкурентоспроможності консервних підприємств Херсонського регіону / М. І. Валько, О. В. Стоянова, К. В. Зубкова, С. В. Бобирь // Методи та інструменти аналізу і прогнозування ринкової ситуації в забезпеченні стійкості суб’єктів господарювання : монографія / за заг. ред. Н. В. Шандової. – Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021..– Розділ 4.5. – С. 224-233.
Series/Report no.: УДК 338.1;
Abstract: У даній роботі було оптимізовано рецептури фруктово-овочевих компотів шляхом заміни в сиропі цукру (бурякового) на цукрозамінник для профілактичного харчування. Вирішено у рецептурі компоту використовувати стевіозид - найпоширеніший натуральний цукрозамінник, який являє собою білий кристалічний гігроскопічний порошок, що у 300 разів солодший за сахарозу. У роботі зазначено, що запропонований цукрозамінник виробляють з сушених листків стевії та застосовують для виробництва низькокалорійних харчових продуктів відповідно до потреб організму людини. Вказано, що дитерпенові глікозиди стевії задовольняють всім вимогам щодо замінників цукру: мають високий коефіцієнт солодкості, низьку енергетичну цінність, стійкі при нагріванні, легко розчиняються й дозуються, метаболізуються без участі інсуліну, не мають шкідливого впливу на організм людини. Встановлено, що додавання цукрозамінника на основі стевії до складу нового виду компоту позитивно впливає на хімічний склад продукту, в результаті чого було отримано якісний продукт функціонального призначення. Використання запропонованої інноваційної продукції у промисловому виробництві дозволить забезпечити конкурентоспроможність консервної галузі Херсонської області на світовому ринку плодоягідної продукції. В данной работе было оптимизировано рецептуры фруктово-овощных компотов путем замены в сиропе сахара (свекловичного) на сахарозаменитель для профилактического питания. Решено в рецептуре компота использовать стевиозид - самый распространенный натуральный сахарозаменитель, который представляет собой белый кристаллический гигроскопичный порошок, в 300 раз слаще сахарозы. В работе отмечено, что предложенный сахарозаменитель производят из сушеных листьев стевии и применяют для производства низкокалорийных пищевых продуктов в соответствии с потребностями организма. Указано, что дитерпеновые гликозиды стевии удовлетворяют всем требованиям заменителей сахара: имеют высокий коэффициент сладости, низкую энергетическую ценность, устойчивы при нагревании, легко растворяются и дозируются, метаболизируется без участия инсулина, не имеют вредного воздействия на организм человека. Установлено, что добавление сахарозаменителя на основе стевии в состав нового вида компота положительно влияет на химический состав продукта, в результате чего было получено качественный продукт функционального назначения. Использование предлагаемой инновационной продукции в промышленном производстве позволит обеспечить конкурентоспособность консервной отрасли Херсонской области на мировом рынке плодоягодной продукции. In this work, the recipes of fruit and vegetable compotes were optimized by replacing sugar (beet) in sugar syrup with a sugar substitute for preventive nutrition. It was decided to use stevioside in the compote recipe - the most common natural sugar substitute, which is a white crystalline hygroscopic powder that is 300 times sweeter than sucrose. The paper notes that the proposed sugar substitute is made from dried stevia leaves and used for the production of low-calorie foods in accordance with the needs of the human body. It is stated that diterpene glycosides of stevia meet all the requirements for sugar substitutes: they have a high sweetness coefficient, low energy value, stable when heated, easily dissolved and dosed, metabolized without insulin, have no harmful effects on the human body. It is established that the addition of stevia-based sugar substitute to the composition of a new type of compote has a positive effect on the chemical composition of the product, resulting in a high-quality functional product. The use of the proposed innovative products in industrial production will ensure the competitiveness of the canning industry of the Kherson region in the world market of fruit and berry products.
URI: http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/830
ISSN: 978-966-289-469-1
Appears in Collections:Монографії



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.