Please use this identifier to cite or link to this item:
http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/849
Title: | Дослідження автолізату винних дріжджів. |
Other Titles: | Исследование автолизата винных дрожжей. Research of wine yeast autolysate. |
Authors: | Ковалевський, К. А. Ковалевский, К. А. Kovalevsky, К. А. Мамай, О. І. Валько, М. І. Кузьміна, Т. О. |
Keywords: | винні дріжджі дріжджовий автолізат концентрат амінокислоти вітаміни мінеральні речовини харчова добавка винные дрожжи дрожжевой автолизат концентрат аминокислоты витамины минеральные вещества пищевая добавка wine yeast yeast autolysate concentrate amino acids vitamins minerals food additive |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | ТДАТУ |
Citation: | Дослідження автолізату винних дріжджів / К. А. Ковалевський, О. І. Мамай, М. І. Валько, Т. О. Кузьміна // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. – 2021. – Вип. 21. – Т. 1. – C. 217-228 |
Series/Report no.: | УДК 663.26; |
Abstract: | Українська мова В роботі показана можливість одержання амінокислотно-вітамінного концентрату з винних дріжджів та досліджено його хімічний склад. Встановлено, що технологічні операцій фільтрації, осадження, центрифугування практично не знижують вміст вітамінів групи В в автолізованій рідині. Основними амінокислотами амінокислотно-вітамінного концентрату є лізин, пролін, валін і лейцин. Найбільший вміст вітамінів припадає на інозит, нікотинову й пантотенову кислоти. Автолізат містить Na, K, Ca, Mg і Fe, як макроелементи, а інші – як мікроелементи. В автолізаті відсутні шкідливі елементи (Hg, As, Cd, Pb), що вказує на безпечність харчового продукту. Концентрат містить основні незамінні амінокислоти в достатній кількості та має велику харчову цінність. Готовий продукт може бути використаний як добавка в харчових продуктах для збагачення їх амінокислотами, вітамінами, мінеральними речовинами. Російська мова В работе показана возможность получения аминокислотно-витаминного концентрата из винных дрожжей и исследован его химический состав. Установлено, что технологические операции фильтрации, осаждения, центрифугирования практически не снижают содержание витаминов группы В в автолизованной жидкости. Основными аминокислотами аминокислотно-витаминного концентрата являются лизин, пролин, валин и лейцин. Наибольшее содержание витаминов приходится на инозит, никотиновую и пантотеновую кислоты. Автолизат содержит Na, K, Ca, Mg и Fe, как макроэлементы, а другие – как микроэлементы. В автолизате отсутствуют вредные элементы (Hg, As, Cd, Pb), что указывает на безопасность пищевого продукта. Концентрат содержит основные незаменимые аминокислоты в достаточном количестве и имеет большую пищевую ценность. Готовый продукт может быть использован в качестве добавки в пищевых продуктах для обогащения их аминокислотами, витаминами, минеральными веществами. Англійська мова In wineries, after fermentation of grape must, a significant amount of waste is formed in the form of sediment - wine yeast. The processing of production waste will allow companies to carry out a break-even comprehensive processing of secondary resources of winemaking and obtain new and traditional products, which include only natural ingredients. The possibility of obtaining amino acid-vitamin concentrate from wine yeast is shown in the work and its chemical composition is investigated. It is established that technological operations of filtration, precipitation, centrifugation practically do not reduce the content of B vitamins in the autolyzed liquid. In the obtained concentrates of different years, the physicochemical parameters do not differ significantly from each other. The main amino acids of the amino acid- vitamin concentrate are lysine, proline, valine and leucine. The highest content of vitamins is inositol, nicotinic and pantothenic acids. However, even a low content of thiamine, biotin, cyanocobalamin, as well as pyridoxine, as biologically active compounds, affects the metabolic processes of a living organism. The results show that the autolysate contains Na, K, Ca, Mg and Fe as macronutrients, and others – as micronutrients. The autolysate does not contain harmful elements (Hg, As, Cd, Pb), which indicates the safety of the food product. Analysis of the chemical composition of the autolysate shows that the amino acid-vitamin concentrate is quite promising as a special therapeutic food for a certain category of patients. The concentrate contains essential amino acids in sufficient quantities and has great nutritional value. The finished product can be used as an additive in food products to enrich them with amino acids, vitamins, minerals. |
URI: | http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/849 |
ISSN: | 2078-0877 |
Appears in Collections: | Статті |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ковалевський К.А. Дослідження автолізату винних дріжджів.pdf | 529.85 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.