Please use this identifier to cite or link to this item:
http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/1037| Title: | Дослідження теоретичних основ синтезу та удосконалення технології виробництва ізоамілацетату |
| Authors: | Пожернюк, Дар’я Ігорівна |
| Keywords: | Харчові добавки, ароматизатори, ізоамілацетат, синтез, технологія виробництва |
| Issue Date: | 2023 |
| Publisher: | ХНТУ |
| Citation: | Пожернюк, Д. І. Дослідження теоретичних основ синтезу та удосконалення технології виробництва ізоамілацетату : кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» / Д. І. Пожернюк ; наук. керівник доц., канд. техн. наук О. М. Куник. – Хмельницький : ХНТУ, 2023. – 85 с. |
| Abstract: | В роботі встановлена перспективність використання штучних ароматизаторів, виробництво яких в порівнянні з натуральними обходиться дешевше, які мають стабільні смакові і ароматичні властивості. В якості предмету дослідження обрано ізоамілацет (3-метил-1-бутилацетат), який представляє собою складний ефір оцтової кислоти, відомий як «грушева суспензія». Після порівняння методів одержання естерів за такими показниками як простота, екологічність та економічність перевагу в отриманні ізоамілацетату надано реакції етерифікації. Обґрунтована технологія безперервного гомогенно-каталітичного процесу та запропоновані норми технологічного режиму. Для проведення реакції етерифікації передбачено використання реактору ідеального витіснення. В експериментальній частині проаналізовано ІЧ-спектр ізоамілацетату та визначено характеристичні смуги. Розглянуто вплив ізоамілацетату та сировини для його синтезу на організм людини. Визначені шкідливі та небезпечні виробничі фактори та запропоновані заходи щодо їх усунення. |
| URI: | http://eir.kntu.net.ua/jspui/handle/123456789/1037 |
| Appears in Collections: | Спеціальність 161 Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Пожернюк Д. І. Дослідження теоретичних основ синтезу та удосконалення технології виробництва ізоамілацетату.pdf | 545.97 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.